Disse 5 ting forbinder Københavnere

Disse 5 ting forbinder Københavnere der aldrig har været på Bornholm med Bornholm

Solskinsøen er jo trods alt et smut væk fra hovedstaden, og det er langt fra alle Københavnere, der har været så privilegerede at sætte fod på den bornholmske granit.

Men hvad tænker forstokkede københavnere

Her har vi fundet de fem ting, Københavnere helt sikkert forbinder med Bornholm (Nota bene: Gælder også for Aarhusianere).

 1. Folkemødet
  Selvom folkemødet på Bornholm er en relativt ung begivenhed, er det absolut noget, der har gjort et stærkt indtryk på dansk politik, og et event som der er bred opbakning omkring. Mange af de mere politisk engagerede Københavnere har allerede taget færgen for at deltage i den store demokratiske fest, man for dem som ikke har, er det utvivlsomt en ting, der fylder i bevidstheden. Folkemødet er kommet for at blive. Om det så bliver på Bornholm, det vides ikke.
 2. Honning sup
  Det er de færreste danske unge der bryder sig om snaps, men der er en markant undtagelse, og den undtagelse er ærkebornholmsk. Mange københavnere har nemlig oplevet pludselig at kunne tale ærke bornholmsk for en stund, når først deres venner eller familie har fået hældt lidt af den dejlige men lumske honning sup på dem. Honning sup har mange gode kvaliteter, og er på det nærmeste blevet en hip drik i disse nynordisk gastronomiske tider. Kombinationen af ægte dansk snaps og lokalproduceret dansk honning er simpelthen lige i øjet, og så smager det jo fortryllende. Lige indtil man får en tår over tørsten i hvert fald…
 3. Krøllebølleis
  Selv dem, der aldrig har smagt en krøllebølleis, har hørt om det og ved hvad det er. Det er nok ligeså meget på grund af navnet som på grund af den gastronomiske konstellation af kaneldrys og softice. Ordet krøllebølle er sjovt og ligger godt i munden, og den hæderkronede komiker har i et af sine tidligere shows formået at sætte det på alle danskeres læber. Man kan vidst dog hurtigt nå til enighed om at krøllebølleis er noget der skal smages, imens man kigger ud over de klippede kystlinjer.
 4. Bornholmsk banko
  Det kommer måske som en overraskelse for mange, man rygtet om den særlige bornholmske banko er løbet vidt omkring, og er noget der er både berømt og berygtet over hele Danmark, selvfølgelig især iblandt de ældre generationer. Bingo og banko er stadig styrtende populært i Danmark, hvor det forbindes med hygge og samvær. Dog er bankohallernes storhedstid mere eller mindre passé. I dag er det online bingo, der oftest tys til, når danskerne skal prøve lykken ved nummerpladerne. Online bingo og banko industrien er i stor vækst. Dette skyldes, at det danske bingo marked for ganske nyligt blev fritaget fra monopol, og at det i denne forbindelse blev muligt for andre aktører at byde ind. Dette har i høj grad været tilfældet, og lige for tiden går der nærmest ikke en måned, hvor der ikke kommer et nyt online bingo site til Danmark. Godt nyt for spilleglade danskere, da den øgede konkurrence også betyder mere favorable tilbud og generelt en større palet af spil. Men selvom bingoen i sandhed er på vej ind igen i sin online version hos Danskerne, må man dog stadig se langt efter at kunne spille den særlige bornholmske banko online. Her må man stadig tage til øen eller hive fat i nogle eksilbornholmere der har fået indvielse i reglerne for det ældgamle spil.
 5. Hammershus
  Ja, vi kommer vi ikke udenom det. En af Bornholms absolut største turistattraktioner er middelalderborgen Hammershus, og mange familier fra fastlandet tager hvert år turen rundt om ruinerne, som fremvises i ethvert turistkatalog. Også i de danske folkeskoler er Hammershus fast pensum, og således finder man nok ikke en dansker, der ikke har hørt om Hammershus, uanset om de så har været på Bornholm eller ej. Men hvad ved den almene dansker så egentligt om Hammershus? Jo, at det er: æh, en borg… De færreste er rent faktisk klar over, at der er tale om Nordeuropas største fæstningsværk, og at den foruden at have været centrum for en række drabelige slag også i sine senere brugsdage fungerede som statsfængsel for blandt andet Leonora Christina Ulfeldt.
 6. Røgerier
  Til sidst slipper vi jo ikke udenom de berømte bornholmske røgede sild og øvrige røgeri produkter. Det er noget som mange kender og har smagt, og noget som man forbinder med Bornholm. Dog dukker også mange andre lokale produkter i dag også op i Københavnernes bevidsthed, eksempelvis øl fra Svaneke Bryghus, og lakrids fra Johan Bülow. Det skorter jo i det hele taget ikke på ideerne og produktiviteten på klippeøen, så der vil nok dukke talrige andre ting op i københavnernes bevidsthed i fremtiden, når man siger Bornholm.